Project Vm

PROJECT Vm: Inzending voor de wedstrijd ‘Mijn huis, mijn jonge architect’ van de VMSW.

“De rijwoning opnieuw bedacht”

In een bestaande verkaveling werd er gezocht naar een nieuwe ordening voor een cluster woningen. Een klassieke rij woningen genereert maar al te vaak een verloren achterzijde met weinig kwaliteiten. Daarom werd en door ons geopteerd om de woningen per twee rug aan rug te plaatsen in het midden van de woonstrip. zo verdwijnt het gegeven ‘achterkant’. Door de schakeling van dergelijke ondiepe woningen en de centrale plaatsing op het terrein, krijgt elke woning een bredere, zij het wel minder diepe voortuin. Hierdoor verbetert niet enkel de bruikbaarheid van de tuinen, door de positionering verhoogt ook de sociale controle en de speelruimte voor de kinderen kan ook makkelijk uitgebreid worden over de verkeersluwe straat naar een aangrenzende parkzone en de wijdere omgeving.

De woningen zijn zo ontworpen dat ze makkelijk kunnen omgebouwd worden tot een kangoeroewoning voor twee gezinnen. Het oorspronkelijke ontwerp kan een thuis bieden voor een gezin met 1 tot drie kinderen. Door het sluiten van een deuropening en het plaatsen van enkele scheidingswanden, kan een gebouw een gezin van 3 personen en een koppel huisvesten. De gelijkvloerse verdieping wordt een compacte woning zonder trappen, ideaal voor oudere mensen. De positionering van de trap laat ons toe om de benedenverdieping en de bovenverdiepingen van elkaar af te sluiten en de woning op te delen in 2 entiteiten met een afzonderlijke toegang.

OVERIGE PROJECTEN